-
کاریوتایپ چیست؟
آزمایـش کاریوتایـپ و بررسـی کروموزوم هـا معمـولا از طریـق کشـت سـلول های خونی و بررسـی آنهـا انجـام می شـود، چرا که این سـلول ها به راحتی در دسـترس قـرار می گیرند.
آزمایش کاریوتایپ کروموزوم های شما را از نظر اندازه، شکل و تعداد، مورد ارزیابی قرار می دهد.
پـس از تجویـز ایـن آزمایـش توسـط پزشـک، لازم اسـت بیمـار بـا تعییـن وقـت قبلی به آزمایشـگاه سـیتوژنتیک مراجعـه کند.
-
شرایط انجام کاریوتایپ
- عدم مصرف آنتی بیوتیک ها:
ضروری اسـت حداقل در ۷-۵ روز پیـش از مراجعه از آنتی بیوتیک هـا اسـتفاده نکـرده باشـید و چنانچـه داروی خاصـی اسـتفاده می کنیـد بـا متصـدی آزمایشـگاه مطـرح کنـید. چراکـه ممکـن اسـت اینگونـه داروها در کشـت خون تأثیـر منفـی داشـته باشـد.
- عدم مصرف داروهای کورتونی (بتامتازون، دگزامتازون، هیدروکورتیزون، پردنیزولون):
حداقل تا یک ماه قبل از مصرف داروهای کورتونی خودداری کنید.
- عدم داشتن پیوند مغزاستخوان، پیوند کلیه، شیمی درمانی، تالاسمی ماژور، تزریق خون
توجه داشته باشید که :
- بـرای انجـام آزمایـش لازم نیسـت بیمـار ناشـتا باشـد.
- چنانچـه کشـت سـلولهای خـون موفقیت آمیز نباشـد، خونگیـری مجدد لازم اسـت. در برخـی مـوارد مشـکوک برای تاییـد جواب نهایی از تسـت های تکمیلی اسـتفاده می شـود.
-
نتیجه آزمایش کاریوتایپ
یک سـلول انسـانی طبیعی میبایسـت دقیقـا ۴۶ عـدد و یـا بـه عبـارت دیگـر ۲۳ جفت کروموزوم داشـته باشـد که از هر جفت یک عدد کروموزوم منشا پدری و دیگری منشا مادری دارد. جفت هـای اول تا ۲۲ براسـاس اندازه و شـکل شـماره گذاری شـده اند و در زنان و مردان مشـابه هسـتند. بیست و سـومین جفـت، همـان کروموزوم هـای جنسـی هسـتند. در حالـت طبیعـی، زنـان دارای دو کرومـوزوم X و مـردان دارای یـک کرومـوزوم X و یک کروموزوم Y هسـتند. در صورتیکه فردی کمتر یا بیشتر از ۴۶ کروموزوم داشته یا موارد غیرطبیعی از نظر شکل یا اندازه کروموزوم ها در وی مشاهده شود، به معنای وجود ناهنجاری کروموزومی بوده که آزمایش کاریوتایپ به متخصصان این امکان را می دهد تا این قبیل ناهنجاری های کروموزومی را تشخیص داده و اقدامات لازم را در جهت رفع مشکل انجام دهند.