غده تیروئید در قسمت پایین و جلوی گردن قرار گرفته و مسئول سوخت و ساز بدن است. کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید هورمون تیروئید کمتری از آنچه باید تولید می کند.
غده تیروئید دو هورمون تولید می کند: تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4). این هورمون ها نقش مهمی در سوخت وساز (متابولیسم) دارند. متابولیسم توانایی بدن برای تبدیل غذا به انرژی است. غده تیروئید توسط هورمون محرک تیروئید (TSH) کنترل می شود. TSH توسط غده هیپوفیز تولید می شود که در مغز قرار دارد.
هنگامی که غده تیروئید هورمون تیروئید را کمتر از حد لازم تولید میکند ، متابولیسم کند می شود و علائم مختلفی را ایجاد میکند. در ابتدا، علائم کم کاری تیروئید قابل توجه نیست، اما با گذشت زمان این علائم ممکن است آشکارتر و شدیدتر شوند و شامل موارد زیر باشد:
شایع ترین علت کم کاری تیروئید یک اختلال خود ایمنی به نام تیروئیدیت هاشیموتو است. سیستم ایمنی بدن به اشتباه آنتی بادی هایی را برای تخریب سلول های غده تیروئید ارسال می کند. این ممکن است باعث بزرگ شدن غده تیروئید شود که به گواتر معروف است.کم کاری تیروئید و گواتر نیز می تواند ناشی از عدم دریافت ید کافی در رژیم غذایی شما باشد. کم کاری تیروئید همچنین می تواند پس از جراحی تیروئید یا درمان با ید رادیو اکتیو برای درمان پرکاری تیروئید رخ دهد. در برخی از موارد، علت خاص کم کاری تیروئید مشخص نیست.
آزمایش اصلی مورد استفاده برای تشخیص کم کاری تیروئید، اندازه گیری سطح TSH در خون است. افزایش سطح TSH معمولاً به این معنی است که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند ، و غده هیپوفیز با ایجاد TSH بیشتر به سطح هورمون تیروئید در جایی که باید برسد پاسخ داده است.
سایر آزمایشات خون شامل اندازه گیری T4 و آنتی بادی های تیروئید است. آنتی بادی ها موادی هستند که معمولاً توسط سیستم ایمنی بدن شما برای محافظت در برابر عفونت های باکتریایی و ویروسی ساخته می شوند. با این حال، گاهی اوقات، سیستم ایمنی بدن می تواند آنتی بادی هایی علیه بدن شما ایجاد کند – مانند تیروئید. T4 هورمونی است که مستقیماً توسط غده تیروئید تولید می شود. معمولاً در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید کم است. اتوآنتی بادی آنتی بادی است که به سلول ها و بافت های ارگانیسم سازنده حمله میکند. اتوآنتی بادی های تیروئید در بیماران مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو (خود ایمنی) مشاهده می شود.
کم کاری تیروئید می تواند از آزاد شدن تخمک از تخمدان (تخمک گذاری) جلوگیری کند. به طور معمول، برای زنانی که هر ماه پریود می شوند، هر ماه یک تخمک از تخمدان آزاد می شود. اما زنانی که کم کاری تیروئید دارند ممکن است تخمک را به ندرت یا اصلا تخمک آزاد نکنند. اختلالات قاعدگی در۶۰- ۲۵% موارد کم کاری تیرویید در مقایسه با ۱۰% در زنان بدون اختلال تیرویید گزارش شده است.
کم کاری تیروئید همچنین می تواند در رشد جنین (تخمک بارور) اختلال ایجاد کند. این امر خطر سقط جنین را افزایش می دهد. همچنین، اگر شما باردار هستید و کم کاری تیروئید شما درمان نمی شود ، ممکن است نوزاد شما نارس متولد شود (قبل از موعد مقرر)، وزن آن کمتر از حد طبیعی باشد و از ظرفیت ذهنی کمتری برخوردار باشد.
برای بیماران بسیار مهم است که در صورت تمایل به بچه دار شدن یا بارداری ، هورمون های تیروئید خود را بررسی کرده و درمان مناسب را دریافت کنند.
رایج ترین دارویی که برای درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود لووتیروکسین نام دارد. لووتیروکسین قرصی است که معمولاً یک بار در روز مصرف می شود. هنگامی که لووتیروکسین برای شما تجویزمی شود، باید وضعیت عملکرد تیرویید خود را در ۴-۶ هفته بعد بررسی شود تا از دوز مناسب دارو اطمینان حاصل شود.
مهم است که به طور مرتب سطح خون را حتی پس از مشخص شدن دوز مناسب بررسی کنید. کم کاری تیروئید اغلب یک بیماری مادام العمر و پیشرونده است و دوز جایگزینی هورمون تیروئید ممکن است نیاز به تعدیل داشته باشد. نظارت مکرر مهم است؛ اگر دوز هورمون جایگزین تیروئید بیش از حد بالا باشد، زنان ممکن است دچار پرکاری تیروئید ناشی از درمان شوند. این می تواند باعث تپش قلب، عصبی شدن و پوکی استخوان (از دست دادن استخوان و نازک شدن استخوان) شود.
در صورت باردار شدن، پزشک باید آزمایش شما را بر حسب شرایط هر ۲-۱ ماه کنترل کند زیرا ممکن است دوز لووتیروکسین شما به دلیل بارداری تغییر کند.