آزمایشگاه

آزمایشگاه جنین شناسی

می توان با اقتدار گفت که آزمایشگاه جنین شناسی رویان با حضور کادری مجرب از بهترین متخصصان و کارشناسان  این حوزه و همچنین داشتن تجهیزات به روز آزمایشگاهی، موفقیت های درمانی آن با درصد­های جهانی برابری می ­کند.

این آزمایشگاه پیشرو در عرصه لقاح آزمایشگاهی که تمامی اقدامات تشخیصی و درمان ناباروری و کمک باروری از جمله میکرواینجکشن، فریز جنین، فریز تخمک و اسپرم و همین طور تمامی آزمایش های مربوط به این حوزه در این آزمایشگاه انجام می شود.

به طوری که آزمایشگاه جنین شناسی مرکزدرمان ناباروری رویان، مبدع روشهای نوین در زمینه ناباروری توانسته است پاسخگوی تمامی نیازهای آزمایشگاهی باشد. استفاده از بهترین وسایل و تسلط کافی برای استفاده از این تجهیزات توانسته است بهترین و دقیق‌ترین نتایج آزمایشگاهی را در اختیار مراجعین و پزشکان مربوطه قرار دهد.
در کنار این موارد  نیز برای اطمینان از عدم سمیت مواد مصرفی و محیط کشت های تخصصی برای کشت جنین ها و گامت ها، از سیستم کنترل کیفی استفاده می شود. برای حفظ بالاترین استاندارد در آزمایشگاه جنین شناسی رویان، قبل از انجام کار به جهت بیمار؛ تمام وسایل مصرفی در آزمایشگاه لقاح با کمک روش های مختلف ارزیابی و مورد بررسی قرار می گیرند و این حجم هزینه گسترده فقط برای بالا بردن کیفیت کار در مراحل مختلف لقاح آزمایشگاهی می باشد.

اقدامات اولیه در آزمایشگاه جنین شناسی

پس از تشکیل پرونده و بررسی مشکلات آقا و خانم و اقدامات درمانی اولیه و اجرای پروتوکل های تحریک تخمک گذاری، تاریخ عمل تخمک گیری خانم و پلان درمانی ایشان مشخص می شود. در روز تخمک گیری خانم برای استحصال تخمک به اتاق عمل هدایت می شود و همزمان همسر ایشان هم نمونه اسپرم خود را تحویل آزمایشگاه جنین شناسی می دهد.

عمل پانکچر (استحصال تخمک)

فولیکول هایی با سایز مناسب از تخمدان گرفته شده و همراه مایع فولیکولی به بخش  آماده سازی تخمک در جنین شناسی تحویل می شود .

جداسازی فولیکول ها

همکاران در بخش جنین شناسی تمامی فولیکول­ های مناسب را از میان مایع فولیکولی پیدا و جداسازی کرده و در محیط مناسب نگهداری می­ کنند و سپس ادامه فرایند توسط تیم دیگر انجام خواهد شد.

آماده سازی تخمک های بالغ برای انجام لقاح  (آماده سازی تخمک جهت بارور سازی)

سلول های اطراف فولیکول های جدا شده با دستورالعمل های آنزیمی و مکانیکی از اطراف تخمک حذف شده و در ظرف های مخصوص تزریق درون سیتوپلاسمی قرار داده می شوند. در صورتی که تخمک و اسپرم  دارای شرایط ایده ال باشند، تعدادی از فولیکول ها با لقاح درون آزمایشگاهی (IVF) تلقیح می شوند.

بررسی مایع منی و بافت بیضه

پس از ارسال نمونه آقا به آزمایشگاه جنین شناسی، بخش ارزیابی اسپرم، تعداد، ویژگی های حرکتی و شکل ظاهری اسپرم ها را بررسی کرده و بر این اساس با شستشوی نمونه، اسپرم ها را در شرایط بهتری برای انجام لقاح آماده می کند. در این میان آقایانی که نمونه مناسبی ندارند و یا قادر به دادن نمونه نیستند در طی عمل جراحی اسپرم گیری برایشان انجام می شود.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) یا میکرو اینجکشن

این تکنیک یکی از روش های بسیار کاربردی و البته موثر در جهت افزایش احتمال باروری است. در این روش، برای هر تخمک یک اسپرم نرمال (تا حد امکان)  توسط جنین شناس انتخاب شده و با سوزن های بسیار ظریف وارد تخمک می شود تا لقاح انجام شود. این روش در حقیقت تزریق داخلی سیتوپلاسم اسپرم می باشد که با استفاده از تکنیک های خاصی سلول اسپرم از سایر سلول ها جدا شده و در محیط آزمایشگاهی بوسیله ابزارهای خاصی تزریق مکانیکی آن به داخل سلول تخمک صورت می گیرد. زمانی که میزان اسپرم در حد مناسب برای لقاح نباشد از روش میکرواینجکشن استفاده می شود. در این روش لقاح و باروری تخمک به بهترین شکل ممکن انجام می شود چرا که جنین شناس برای تزریق اسپرم داخل تخمک این فرصت را دارد که اسپرم مناسب تر را انتخاب کند تا به این وسیله درصد لقاح موفق و به دنبال آن تشکیل جنین با کیفیت بالاتر را ارتقا دهد. برای همین منظور در بیشتر موارد کارایی و بهره وری بالاتری نسبت به روش آی وی اف دارد.
تخمک های نابالغ در محیط های کشت تخصصی نگهداری شده و فرصت کافی برای بالغ شدن به آن ها داده می شود. این روش بلوغ آزمایشگاهی (IVM) نام دارد و فرصتی مهیا می سازد تا تخمک های نابالغ هم در صورت بلوغ در پروسه لقاح قرار گیرند.

درمان ناباروری با روش آی وی اف (IVF)

IVF (In vitro fertilisation) یکی از روش های نوین برای زوج هایی است که به طور طبیعی صاحب فرزند نمی شوند.  در این روش در ظرف های مخصوص فولیکول های حاوی تخمک و اسپرم آماده شده در مجاورت هم قرار داده می شوند تا لقاح بر اساس روند طبیعی انجام شود. این روش بسیار مشابه روند طبیعی در بدن است. برای این روش شرایط ایده آل اسپرم از لحاظ میزان حرکت، تعداد و درصد شکل نرمال بسیار مهم و تعیین کننده است.

بارداری به روش IUI یا لقاح داخل رحمی

آی یو آی یا لقاح داخل رحمی نوعی لقاح مصنوعی است که از آن برای درمان ناباروری بهره می گیریم. در روش IUI اسپرم های شسته شده و تقویت شده به صورت مستقیم در داخل رحم قرار داده می شوند. پروسه شستشو و جداسازی اسپرم در آزمایشگاه جنین شناسی انجام می شود.
زمان آی یو آی معمولا حدود زمانی است که تخمدان یک یا چند تخمک از خود آزاد می کند. ما در مرکز ناباروری رویان با کمک بهترین متخصصان حوزه ناباروری و کمک باروری، آماده انجام IUI برای شما عزیزان هستیم.
نتیجه مورد انتظار آی یو آی این است که اسپرم در لوله فالوپ شنا کرده و تخمک را بارور کند. با توجه به دلایل ناباروری، IUI می تواند همزمان با چرخه طبیعی قاعدگی یا مصرف داروهای باروری انجام شود.

نگهداری تخمک های تزریق شده در آزمایشگاه

تخمک های تزریق شده در محیط کشت مناسب در انکوباتورهای تخصصی نگهداری می شوند. انکوباتور ها مانند رحم عمل کرده و جنین قادرخواهند بود تا روز انتقال  در آن رشد کرده و پرورش یابند.

بررسی روند لقاح

روز بعد از تلقیح، جنین های یک روزه (سلول تخم) بررسی و در پرونده درمانی بیمار ثبت می شود.

کشت جنین ها

جنین ها در روز دوم و سوم بررسی شده و کیفیت و میزان رشد آن ها ارزیابی می شود. تمامی این اطلاعات در پرونده ثبت و به بیمار توضیح داده می شود. در بعضی موارد برای پلان هایی با انتقال جنین ۵ روزه، جنین ها تا روز پنجم کشت داده می شوند و در این مدت هم میزان رشد و کیفیت آن ها همچنان بررسی می شود. حتی محیط های کشت آن ها نیز با محیط های تازه تر تعویض می شود.

انتقال جنین

انتقال جنین به معنی این است که جنین ها از محیط کشت و انکوباتور خارج شده و در محیط مخصوص انتقال قرار داده شده و در نهایت به رحم مادر منتقل می شود تا بر دیواره رحم مادر لانه گزینی کند و به رشد خود ادامه دهد. در این مجموعه پلان های برنامه ریزی شده مختلفی برای انتقال جنین طرح ریزی شده است که بر پایه تحقیقات علمی شانس موفقیت بارداری را بالاتر می برد. از جمله می توان به انتقال جنین ۵ روزه، انتقال دو مرحله ای و انتقال میکس اشاره کرد که هر کدام می تواند روش و شانس دیگری را برای بیمار مهیا کند.

فریز جنین یا  بانک جنین

در دو حالت جنین ها فریز شده و در تانک های مخصوص نیتروژن ذخیره می شوند. حالت اول زمانی است که رحم آمادگی و شرایط انتقال جنین را دارد و از طرفی تعداد جنین های تشکیل شده با کیفیت قابل قبول بیشتر از تعداد جنین های انتقالی است در این شرایط مابقی جنین ها برای زوجین فریز و نگهداری می شود.
حالت دوم زمانی است که  به تشخیص دکتر متخصص زنان رحم آمادگی پذیرش جنین را ندارد و این امر به زمان مناسب تری موکول می شود. که لازم است جنین ها تا زمان فرارسیدن انتقال فریز و نگهداری شوند.
فریز شامل جنین های حاصل از میکرواینجکشن و ای وی اف می شود. همچنین فرایند فریز برای نگهداری تخمک و اسپرم هم انجام می شود.

فریز تخمک

در این روش بعد از تحریک تخمک گذاری، تخمک ها از خانم دریافت و به روش انجماد شیشه ای فریز می شوند و در زمان مناسب، پس از ذوب تخمک های فریز شده، در آزمایشگاه جنین شناسی تحت لقاح قرار خواهند گرفت.

فریز اسپرم

به منظور حفظ قدرت تولید مثل در تمام طول زندگی و همچنین در مواردی مانند اعمال جراحی سیستم تناسلی که توانایی انزال و روند تغییر تولید اسپرم مختل می شود، انجام می گیرد.

فریز بافت بیضه

برای جلوگیری از بروز ناباروری برای مردانی که سرطان دارند و تحت رادیوتراپی و شیمی درمانی هستند، بخشی از بیضه که حاوی اسپرم است برداشته شده و فریز می‌ شود.
به زوج‌های نابارور این امکان داده می‌شود که قابلیت حفظ جنین یا تخمک و یا اسپرم منجمد شده خود را برای استفاده در زمان های دیگر داشته باشند.
در این آزمایشگاه همچنین عمل لیزرهچینگ بر روی جنین و استفاده از محیط کشت چسب جنین جهت اتصال به دیواره رحم به منظور افزایش شانس حاملگی‌ نیز انجام می‌گردد. همچنین در مواردی که کیفیت اسپرم یا تخمک پایین است، جهت افزایش درصد لقاح از روش اکتیویشن استفاده می‌شود که موجب افزایش شانس بارداری می‌گردد. از روش های دیگر حین عمل میکرو اینجکشن می توان به روشهای بالون و هاس تست اشاره کرد.

تشخیص های ناهنجاری های ژنتیکی و تعیین جنسیت با تست های ژنتیکی

امکان تشخیص بیماری‌های ژنتیکی و سلامت جنین و همچنین تعیین جنسیت جنین پیش از حاملگی در قالب  PGD وجود دارد. این تست ها روشی برای غربالگری ناهنجاری های کوروموزومی هستند و کمک می کنند جنینی که از لحاظ کروموزومی سالم و نرمال است به رحم مادر منتقل شود. همچنین تعیین جنسیت قبل از لانه گزینی در روز سوم یا پنجم رشد جنین هم امکان پذیر بوده و این امکان را می دهد که جنینی با جنسیت دلخواه والدین به رحم منتقل شود. موفقیت جنسیت تعیین شده در این تست ها ۱۰۰ درصد است.

تجهیزات آزمایشگاه جنین شناسی

تمامی تجهیزات و پرسنل موجود در آزمایشگاه جنین شناسی طبق استانداردهای روز دنیا و با بهره‌گیری از جدیدترین روش های علمی مشغول به فعالیت می‌باشند. همچنین بهترین نتایج با آمار بدون خطا نیز از ویژگی‌های ممتاز این بخش است. کیفیت ارائه نتایج در بالاترین آمار واقعی و در کوتاه‌ترین زمان ممکن نیز از جمله دیگر خصوصیات این آزمایشگاه می‌باشد.

مسئول بخش جنین شناسی
 دکتر پوپک افتخاری یزدی

سوپروایزر
آقای مهدی سلیمانی

آزمایشگاه تشخیص طبی و پاتوبیولوژی

آزمایشگاه تشخیص پزشکی پژوهشگاه رویان درحاضر با داشتن بخش های تخصصی آنالیز اسپرم، آندرولوژی، هورمون شناسی، ایمونولوژی و بیوشیمی یکی از برترین آزمایشگاهها در بین آزمایشگاههای مراکز درمان ناباروری می ­باشد.

هدف ما این است که این آزمایشگاه را به سازمانی پیشرو، نمونه، سریع و تاثیر گذار بر عملکرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در زمینه کلیه آزمایش ­های تشخیص پزشکی تبدیل کنیم. جهت دستیابی به این هدف تصمیم داریم که نظام مدیریتی خود را بر مبنای نیازمندی­ های استانداردهای بین المللی ISO 9001-2008 و همچنین استاندارد بین المللی آزمایشگاهی (ISO 15189) در بخش اسپرموگرام طرح ریزی کرده و با بهره­‌گیری از توانمندی­ های نیروهای متخصص و مجرب خود خدمات مطلوب و با کیفیت را به بیماران و ذینفعان عرضه کند.

رسالت :
این آزمایشگاه، آزمایشگاهی است تخصصی که خدمات تشخیصی خود را با محوریت ارتقاء مستمر کیفیت خدمات، بهبود ایمنی و با رویکرد توجه به محیط زیست به بهترین شیوه علمی ممکن به تمامی اقشار جامعه تحت پوشش، ارائه می نماید.

چشم انداز :
تبدیل شدن به آزمایشگاهی تخصصی  در زمینه ناباروری در سطح خاورمیانه

آزمایشگاه ژنتیک مولکولی و PGT

در موارد زیر با پیشرفته‌ترین امکانات و تکنیک‌ها به ارائه خدمات مشغول است:

– تشخیص ژنتیکی پیش از لانه‌گزینی به روش مولکولی در زوجین مبتلا به بتا تالاسمی مینور

– تشخیص تریزومی‌های ۱۳، ۱۸ و ۲۱ و نیز اختلالات تعدادی کروموزوم‌های جنسی در جنین با استفاده از روش QFPCR

– تشخیص ریز‌حذف‌های بازوی بلند کروموزوم Y در مردان مبتلا به ناباروری

– تشخیص علل ژنتیکی ناشنوایی با بررسی موتاسیون در ژن‌های کانکسین ۲۶ و ۳۰ و نیز موتاسیون میتوکندریایی

– تشخیص موارد ارثی ترومبوفیلی در بیماران مبتلا به سقط مکرر با بررسی ژن های فاکتورهای II ،V ،PAI-1 ، XIII و نیز MTHFR

-غربالگری موارد بسط توالی های CGG در بیماران مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان تحت عنوان تست FMR1

– بررسی و تشخیص موتاسیون های شایع در ژن های تالاسمی بتا و تالاسمی آلفا تحت عنوان PND مرحله اول

–  تایید موتاسیون در ژن های تالاسمی بتا و تالاسمی آلفا بر روی نمونه جنین ( CVS یا آمنیون) تحت عنوان PND مرحله دوم

-تشخیص آتروفی عضلانی نخاعی (SMA)

-تایید موتاسیون در جهش های گزارش شده به روش WES، برای سایر اعضا خانواده تحت عنوان Mutation Confirmation

-تشخیص میزان پاسخ دهی تخمدان به هورمون FSH با بررسی پلی مورفیسم های FSHR  و LHCGR

– تشخیص تریزومی‌های ۱۳، ۱۸ و ۲۱ و نیز اختلالات تعدادی کروموزوم‌های جنسی در جنین با استفاده از خون مادر به روش NIPT

PGT یا تشخیص ژنتیک پیش از لانه گزینی نیز یکی از روش‌هایی است که اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

در افرادی‌که مشکوک به اختلالات ژنتیکی هستند، افرادی که دچار سقط مکرر می‌شوند یا افرادی که دچار شکست‌های متعدد در درمان ناباروری هستند، پس از تشکیل جنین، بیوپسی به عمل می‌آید و یکی از بلاستومرها یا سلول‌های جنینی را از تک تک جنین‌های تشکیل شده و با کیفیت مناسب جدا و با تکنیک‌های خاص ژنتیکی (مولکولی یا سیتوژنتیک مولکولی) بررسی می‌کنند و بعد از اطمینان از سلامت ژنتیکی آنها، جنین‌های سالم انتخاب شده به رحم منتقل می‌شود. این روش هم در بیماری های تک ژنی همچون تالاسمی، هموفیلی، آتروفی عضلانی نخاعی، فیبروز کیستیک و … هم در موارد اختلالات ساختاری کروموزومی همچون ترانس لوکاسیون ها و نیز نهایتا به عنوان روش غربالگری کروموزومی در جنین و یا برای انتخاب جنسیت جنین قابل استفاده می باشد.

مزایای استفاده از روش PGT عبارتند از:

  1. جنین انتخاب شده از لحاظ کروموزوم‌های بررسی شده، جنین سالمی است.
  2. از به وجود آمدن کودکان ناهنجار در اثر اختلالات ژنتیکی بررسی شده جلوگیری می‌شود.
  3. برای برداشتن سلول جنینی باید سوراخی در کمربند جنینی (زونا) ایجاد شود. این مجرا می‌تواند مبدا لانه‌گزینی بهتر باشد.