معرفی رویان

رویش زندگی در پژوهشگاه رویان
دکتر سعید کاظمی آشتیانی – موسس و بنیانگذار پژوهشگاه رویان

زنده یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی، در نخستین روز از فروردین ماه ۱۳۴۰ در تهران به دنیا آمد. آثار نبوغ از همان سنین نوجوانی و جوانی در وی قابل مشاهده بود. به طوری که در سال ۱۳۵۸ در همان سن ۱۸ سالگی هم زمان با ورود به دانشگاه، در هنرستان پیام امید به تدریس ادبیات و بینش اسلامی پرداخت.
سال ۱۳۵۸ در رشته فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی ایران پذیرفته شد. تعطیلی دانشگاه‌ها به علت انقلاب فرهنگی و حضور وی در جبهه‌های نبرد طی آن سال‌ها باعث شد پس از ۱۱ سال سرانجام در سال ۱۳۶۹ با اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی از دانشکده علوم توانبخشی فارغ التحصیل گردد.
در سال ۱۳۶۱ با همکاری دو تن از همکارانش در جهاد، گروه پزشکی را در (دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده توانبخشی) تأسیس کرد. این گروه یکی از هسته ­های اولیه جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران بود که در سال ۱۳۶۵ شکل گرفت و دکتر کاظمی تا سال ۱۳۷۰ عهده دار مسئولیت بخش طرح‌ها و تحقیقات آن بود. از سال ۱۳۷۱ با تغییرات ساختار مدیریتی جهاد دانشگاهی به سمت ریاست جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی ایران منصوب شد که این مسئولیت تا پایان دوره حیاتش بر عهده وی بود.
در طی این سال‌ها مراکز درمانی متعددی تأسیس و گروه‌های مختلف پژوهشی را راه اندازی کرد که در آن میان پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی یکی از مهمترین این مراکز بود.

تاسیس  پژوهشگاه رویان

در سالی که جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران مجری اولین کنگره باروری و ناباروری دانشگاه بود، ایده تاسیس یک مرکز درمان ناباروری توسط همکاران دکتر کاظمی آشتیانی مطرح شد. کارهای تحقیقاتی اولیه از همان کلینیک کوچک شهید رعیت آغاز شد و همکاران برای آموزش های علمی لازم به کشور آلمان فرستاده شدند.

با عنایت مقام معظم رهبری و مساعدت های بنیاد مستعضفان یک ساختمان در منطقه زعفرانیه گرفته شد و با تلاشی خستگی ناپذیر دکتر کاظمی، آنجا تجهیز گردید و موسسه رویان در خرداد ماه سال ۱۳۷۰ با حضور وزیر وقت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، دکتر ملک زاده، افتتاح شد و با بهره مندی از بهترین نیروهای متخصص و متعهد شروع به فعالیت کرد.

زمانی که صدای گریه اولین نوزاد حاصل از لقاح آزمایشگاهی در آبان ماه سال ۱۳۷۱ در فضا طنین انداخت طوفان ذهنی دکتر سعید کاظمی آشتیانی کمی به ساحل آرامش نشست و بدین ترتیب نوزادی که حاصل اولین لقاح آزمایشگاهی در موسسه رویان بود، توسط والدینش سیمین نام گرفت. سیمین نام کوچه ای بود که ساختمان کوچک موسسه رویان و اتاق کار مردی با اندیشه ها و آرزوهای بزرگ را در خود جای داده بود.

دیر زمانی نگذشت که موسسه رویان قطب اصلی درمان ناباروری و تحقیقات در زمینه بیولوژی تولید مثل در ایران شد و اعتبارش چنان بالا رفت که امروز نام رویان در جهان شناخته شده است.

پژوهشگاه رویان با فراهم آوردن زمینه های لازم و تحقیق و پژوهش، شناسایی و جذب دانشجویان مستعد دانشگاه های مختلف کشور خون تازه­ایی در رگ های محققین و دانشجویان جاری کرد.

هفت گروه پژوهشی ناباروری زنان، ناباروری مردان، ژنتیک ناباروری، جنین شناسی، تصویربرداری، اپیدمیولوژی، بهداشت و سلول های بنیادی ظرف چند سال چنان کارنامه درخشانی در تحقیق و پژوهش ارائه دادند که فصل بی مانندی در کتاب پژوهش و تحقیق کشور رقم خورد.

دانش فراوان، هوش سرشار، توان مدیریتی بالا از یک سو و تعهد، اخلاص و ایمان همیشگی دکتر کاظمی آشتیانی به خداوند متعال از سویی دیگر سبب شد تا در دوران حیات کوتاهش در دو حوزه مدیریتش موفقیت‌های چشمگیری همچون گسترش روش های پیشرفته درمان ناباروری، تولید و تکثیر و انجماد سلولهای بنیادی جنینی و همانند سازی (کلونینیگ) حیوانات را رقم بزند.
او در اعتلای نام جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های بین المللی نیز با ثبت این پیشرفت ها، حضور در کنگره‌های متعدد بین المللی و ابتکار برگزاری جشنواره بین المللی رویان سهمی از یاد نرفتنی دارد.
غروب چهاردهم دی ماه ۱۳۸۴ قلب این انسان والا از تپیدن ایستاد و علاوه بر خانواده و دوستانش، جامعه علمی کشور را نیز در سوگ و ماتم فقدانش نشاند.
یادش گرامی و راهش مستدام باد.

چشم‌انداز پژوهشگاه رویان

پژوهشگاه رویان یک قطب تحقیقاتی و فناوری در تراز بین‌المللی، پیشگام در توسعه علم، فناوری و نوآوری در علوم زیستی با مرجعیت در علوم سلول‌های بنیادی، تولیدمثل، زیست‌فناوری، طب ترمیمی و موثر در ارتقاء سلامت جامعه است.

ماموریت

مأموریت پژوهشگاه رویان در راستای نقشه جامع علمی کشور و در چهارچوب برنامه توسعه جهاد دانشگاهی در محورهای زیر است:

  • پژوهش و توسعه علم و فناوری در زمینه‌های زیست‌شناسی و پزشکی تولیدمثل، سلول‌های بنیادی و زیست‌فناوری
  • آموزش و ترویج یافته‌های علمی در سطح ملی و بین‌المللی
  • تجاری‌سازی یافته‌های پژوهشی برای ارائه خدمات و تولید محصولات زیستی به منظور رفع نیازهای علمی تخصصی کشور
  • درمان بیماران نابارور و صعب‌العلاج از طریق استفاده کارآمد از نتایج پژوهش

فعالیت‌های پژوهشگاه رویان

این پژوهشگاه فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی و نیز درمانی خود را در قالب سه پژوهشکده و چهار مرکز خدمات تخصصی (مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری، مرکز سلول درمانی، مرکز شیمی درمانی و درمان سرپایی سرطان و کلینیک دیابت) با راهبرد از علم تا کاربرد انجام می‌دهد.

پژوهشکده پزشکی تولید مثل رویان: این پژوهشکده در زمینه­­ ی افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه از طریق تحقیق و درمان ناباروری در حوزه‌های مختلف تولید مثل فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی ژنتیک تولید مثل، جنین شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، ناباروری مردان و تصویربرداری تولید مثل است.

پژوهشکده زیست‌شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی رویان: این پژوهشکده در زمینه­ ی طب پیوند با شناخت مبانی پایه زیست‌شناسی سلول‌های بنیادی، توسعه­ ی تحقیقات ترجمانی سلول‌های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی و انجام کارآزمایی‌های بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی سلول‌های بنیادی و زیست‌شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی، زیست‌شناسی سامانه‌های مولکولی است.

پژوهشکده زیست فناوری: این پژوهشکده در زمینه­ ی تولید دام و محصولات وابسته مرتبط با زیست‌فناوری آن فعالیت دارد. پژوهشکده شامل گروه‌های پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست‌شناسی سلول­های جنسی و گروه زیست فناوری است.

افتخارات رویان

پژوهشگاه رویان در زمینه­ ی خدمات درمان ناباروری، سلول‌های بنیادی و زیست‌فناوری نیز تا کنون موفقیت‌های زیادی را به نام خود ثبت کرده است. از جمله:
•    تولد اولین کودک حاصل از روش باروری آزمایشگاهی IVF  در تهران (۱۳۷۱)
•    تولد اولین کودک حاصل از روش میکرواینجکشن ICSI در کشور (۱۳۷۳)
•    تولد اولین کودک حاصل از روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانه‌گزینی جنین (PGD) در ایران (۱۳۸۳)
•    استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قلبی ناشی از سکته برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۳)
•    استفاده از سلول‌های بنیادی برای ترمیم ضایعات قرنیه چشم برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۴)
•    تاسیس نخستین بانک خصوصی خون بند ناف نوزادان (۱۳۸۴)
•    تولد نخستین حیوان شبیه‌سازی شده خاورمیانه (رویانا) (۱۳۸۵)
•    تولید سلول‌های بنیادی پرتوان القایی انسانی موسوم به آی.پی.اس (۱۳۸۷)
•    استفاده از سلول‌درمانی برای بهبود و درمان بیماران ویتیلیگو برای نخستین بار در کشور (۱۳۸۷)
•    تاسیس نخستین بانک عمومی خون بند ناف (۱۳۸۷)

•    تولد دو گوساله و سه بزغاله شبیه‌سازی شده (۱۳۸۸)
•    تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن تولید کننده فاکتور ۹ انعقادی خون انسان (۱۳۸۸)
•    تولد اولین بزغاله تراریخته حاوی ژن انسانی Tissue Plasminogen Activator ،TPA  (۱۳۸۹)
•    راه‌اندازی نخستین بانک سلول‌های بنیادی جنینی و غیرجنینی کشور (۱۳۹۰)
•    افتتاح بانک تخمدان پژوهشگاه رویان (۱۳۹۰)
•    دست‌یابی به تکنیک تشخیص پیش از لانه‌گزینی بیماری‌های تک‌ژنی (۱۳۹۱)
•    بهره‌برداری رسمی از فنّاوری تولید حیوانات تراریخته جهت تولید پروتئین‌های نوترکیب (۱۳۹۱)
•    تولید سلول‌های شبکیه چشم از سلول‌های بنیادی (۱۳۹۳)
•    راه‌اندازی نخستین مزرعه تولید فنّاورانه بز شیری در کشور (۱۳۹۳)
•    شبیه‌سازی «مارال» گونه نادر قوچ وحشی قمیشلو (۱۳۹۴)
•    تولید ماهی‌های آزمایشگاهی مدل بیماری‌ها به وسیله دستکاری ژنتیکی (۱۳۹۶)
•    شبیه‌سازی بز مورسیا (۱۳۹۶)
•    افتتاح مرکز توسعه فنّاوری محصولات پیشرفته سلولی رویان (۱۳۹۷)
•    افتتاح اولین کارخانه تولید انبوه فراورده‌های سلولی منطقه با همکاری بنیاد دارویی برکت (۱۳۹۷)
•    افتتاح مرکز شتابدهی و تجاری سازی فناوری‌های نوآورانه رویان(۱۳۹۸)