سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)، نخستین بار توسط دانشمندان بصورت بیماری با علائم آمنوره، پرمویی و تخمدان‌های بزرگ شده دارای کیست‌های متعدد مطرح گردید. در حال حاضر این نوع از ناباروری به عنوان یکی از ناباروری‌های شایع اختلالات غددی و قابل توارث در زنان شناخته می‌شود که آنان را در سراسر زندگی تحت تاثیر قرار می‌دهد. این ناباروری با علائمی شامل قاعدگی‌های نامنظم، اختلالات تخمک گذاری، افزایش هورمون مردانه و تخمدان‌های پلی‌‌کیستیک در نمای سونوگرافی مشخص می‌شود.

علائم و علل سندرم تخمدان پلی ‌کیستیک چیست؟
تخمدان‌های پلی‌کیستیک دارای علل پیچیده‌ای بوده و اکثرا نه به صورت یک بیماری خاص بلکه به صورت طیف وسیعی از اختلالات از قبیل مقاومت به انسولین و افزایش انسولین، اختلال در سوخت و ساز، چاقی، اختلال چربی‌سوزی و فشارخون بالا ظاهر می‌شود که در طولانی مدت، بیماران مستعد بیماری‌هایی از قبیل دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی عروقی می‌گردند.

شیوع سندرم تخمدان پلی ‌کیستیک در زنان
شیوع تخمینی تخمدان‌های پلی‌کیستیک در زنان در سنین باروری بر اساس معیار جهانی، ۸-۴٪ گزارش شده است. این نوع از ناباروری جزء ناباروری‌های شایع است که طبق آمار جامعه‌ی جهانی ۵۵٪ است. میزان شیوع این بیماری در ایران ۱/۷ ٪ است.

 

معیارهای تشخیصی سندرم تخمدان پلی کیستیک
بر اساس معیارهای تشخیصی، این سندرم بر اساس دارا بودن مشخصات زیر تایید می‌گردد:

افزایش آندروژن
اختلالات قاعدگی
داشتن نمای تخمدان پلی‌کیستیک در سونوگرافی
اختلال تخمدان
منظور از اختلال تخمدان در این معیار اختلال در تخمک‌گذاری و داشتن نمای تخمدان پلی‌کیستیک در سونوگرافی است.

نحوه‌ی بارداری و درمان
تخمدان پلی‌کیستیک شایعترین علت ناباروری بخاطر عدم تخمک‌گذاری است. در مطالعات بالینی نشان داده شده است که ۷۵ درصد از زنان مبتلا از ناباروری رنج می‌برند و ۵۰ درصد از آنها دچار سقط مکرر می‌شوند. با وجود پیشرفت‌های اخیر در زمینه تکنیک‌های کمک باروری و پروتکل‌های تحریک تخمک گذاری، همچنان میزان لقاح، لانه گزینی و حاملگی در این بیماران پایین و از طرف دیگر میزان سقط کلینیکی و از دست رفتن حاملگی بالا می‌باشد. بسیاری از مطالعات بر این باورند که کیفیت پایین و نقص عملکرد تخمک، علت پایین بودن میزان لقاح و بالا بودن میزان سقط در بیماران تخمدان پلی‌کیستیک است. اکثر زنان مبتلا به تخمدان پلی‌کیستیک قادر خواهند بود با تغییر شیوه زندگی، رژیم‌های خاص غذایی، داروهای هورمونی تحریک تخمک‎گذاری، باردار شوند. برخی از زنان مبتلا به تخمدان پلی‌کیستیک نیز می‌توانند با روش‎های کمک باروری مانند IVF باردار شوند.